GP Rapid Plzeň – 28. – 29. listopad 2015

Po týdnu jsme s našimi stojákovými střelci vyrazili na další dvoudenní závod 1. třídy. Tentokrát naše cesta vedla místo na sever na jihozápad, tedy do Plzně, kde na vzduchovkové střelnici plzeňské Dukly v Lobzích pořádal SKP Rapid Plzeň svoji GP. Oproti GP Nisa a GP Stráže nad Nisou v Liberce, kde byl zájem o soutěž takový, že ani nebylo možné uspokojit všechny střelce, na GP Rapid bylo střelbychtivých sportovců ještě víc a tak se střílelo doslova od rána do večera.

Namísto původně předpokládaných čtyř směn byly v obou dnech otevřeny ještě směny páté, takže v 8:30 na stavy nastupovaly ženy a juniorky a v 18:15 končila směna dorostenců. Přiznávám, že jsem byl zvědavý jak v takové konkurenci jaká zde byla naši střelci obstojí a jsem rád, že se jim i na GP Rapidu vesměs dařilo.

V sobotu jako první nastoupila Kačka Paprocká v kategorii ženy, juniorky. Nastřílený výsledek 397,9 a umístění na 30. příčce z třiceti šesti soutěžících, odpovídá jejímu přístupu ke střelbě a tréninkovému nasazení nejen v této sezóně. Samozřejmě mohlo výsledek ovlivnit i časné stávání a cestování těsně před závodem ale od střelkyně, jakou Katka je, bych i tak čekal víc. Ve směně čtvrté na stav nastoupil Filip Nepejchal. Po výborné první polovině závodu s položkami 104,8 , 103,8 a 104,6 zvolil odpočinek, po kterém se mu nepodařilo vrátit do optimální polohy. Jako trest přišla čtvrtá položka 99,8  a teprve v průběhu páté položky se dokázal vrátit ke kvalitním zásahům ze začátku závodu. I tak se mu v celkovém součtu 618,0 bodů podařilo dosáhnout na svůj v letošní sezoně průměrný výkon. V základním závodě kategorie muži junioři obsadil 6. místo z čtyřiceti sedmi startujících a nominoval se mezi osm finalistů. Ve finále pak Filip bojoval zase více než se soupeři spíš se špatným postavením a polohou.  Po zásazích 9,0 a 9,6 v šesté sérii skončil s finálovým násřelem 141,8 bodů na celkovém pátém místě.

Pátá, poslední směna, byla určená čtyřiceti čtyřem dorostencům. Zde nastoupila na palebnou čáru hned dvě naše želízka – Kačka Skalová a Bára Neumanová. Kdybych měl porovnat výkony obou děvčat, tak se nelze ubránit dojmu, že od sebe „opisovala“.  Obě dvě nastřílela zhruba průměr svých letošních nástřelů. Bára 397,2 a 6.místo, Kačka 396,3 a 8.místo. Obě měly dvě položky přes 100, obě jednu položku těsně pod sto a aby toho nebylo málo, obě také jednu položku pokazily. U Báry tipuji, že se lekla dobrého výsledku a Kačka se nám začala ve třetí položce místo střílení potápět. Po večeru stráveném na penzionu, protože Bowling, který jsme chtěli navštívit, měl zavřeno. Po nedělním dopoledni, které někteří dokonce využili i k učení nebo alespoň předstírání této činnosti, nás opět čekala střelnice.

Jelikož Kačka Paprocká nedělní závod GP střílela mezi dorostenci, přišel tentokrát první na řadu Filip, střílející opět v předposlední čtvrté směně. Zjevně si vzal poučení ze sobotních chyb a podařilo se mu srovnat hodnotu nástřelů v položkách i když již ne tak vysokých jako v sobotu. Jedinou výjimku tvořila položka třetí (101,1), kde ztratil proti průměru ostatních položek přes dva body. Opět tak s nástřelem 618,3 bodů dosáhl na 6. místo v základním závodě a zajistil si účast ve finále. Ač se mu i tam dařilo lépe než předchozí den, nástřel 143,5 opět stačil jen na celkově 5. místo. Stejně jako v sobotu, patřila poslední směna dorostu a ani v neděli naše děvčata nezklamala. Oproti sobotě se podstatně zlepšila Kačka Paprocká. Celkem slušný nástřel 404,8 bodů ji zařadil na 3.pozici. I tak si myslím, že má Katka na víc a takovýto výsledek by měl patřit k jejím horším. Kačka Skalová předvedla standardní výkon a s nástřelem 396,5 skončila na 6. místě. Škoda první a poslední položky ( obě 97,7 ). První bych přisoudil nesoustředěnosti a čtvrtou pro změnu, jak jinak, než špatnému dýchání. Poslední zatím nejmenovaná střelkyně, tedy Bára, mi v neděli udělala opravdu radost. Začala velice dobře odpracovanou položkou 103,1 a pěkná byla i třetí položka 101,4. Druhá a čtvrtá položka těsně pod sto (99,8 a 99,7) jí v celkovém součtu 404,0 přinesla nový osobák a 4. „bramborové“ místo. Velká pochvala a jen tak dál, Bramborko!

No a pak nás již čekala jen cesta domů, vyložení věcí na klubu a rozchod do pelíšků na který jsem se těšil asi nejvíc já. Mám-li celý víkend zhodnotit, myslím, že naši střelci, ostatně stejně jako minulý týden v Liberci, rozhodně ostudu neudělali. Všem zúčastněným gratuluji a děkuji za odvedené výkony.

Milan

P.S.
Dělal jsem si srandu. Žádné gratulace, žádné děkování, žádné spaní na vavřínech. Víme co je třeba zlepšit, co odstranit, na co se zaměřit – takže s chutí do tréninku, ať za čtrnáct dní na GP Praha neshoříte jak papír!