Mistrovství ČR kule 2015 – 11. – 13. září 2015

Jak je již poslední roky zvykem, konalo se na střelnici Plzeň Lobzy Mistrovství ČR 2015 v kulových disciplínách. Mistrovství provázelo příjemné počasí, den ode dne lepší a lepší.

Oproti letem minulým, začali v pátek v libovolné malorážce muži a junioři. Naše barvy hájil Tomáš Záliger v kategorii juniorů, který nakonec obsadil 17. místo s výsledkem 599,8. Byl členem družstva Středočeské KS B, které obsadilo páté místo.

V sobotu vyrazila již početnější skupina na třípolohový závod 3×20 ran v kategorii dorostu. Pomyslnou třešničku na dortu velmi úspěšné sezóny se podařilo získat Filipovi Nepejchalovi, který zvítězil a získal titul Mistr ČR pro rok 2015 s nástřelem 575 bodů. Zároveň byl členem vítězného družstva Středočeské KS A. Velmi podařený závod prožil i Matěj Zmátlo, který s 547 body obsadil 10. místo! Velmi těsně mu unikla bronzová medaile družstev, když hájil barvy Středočeského KS B. V kategorii dorostenek se představila Kačka Skalová, která s 543 body nakonec obsadila 17. místo.

K sobotní družině se v neděli přidali další čtyři střelci, aby se všichni účastnili závodu sportovní malorážka 60 ran vleže. V kategorii dorostenek si odnesla 6. místo Kateřina Paprocká s 586 body. Ona sama může jen litovat promarněných tréninkových příležitostí, které by jí nakonec mohly pomoci i k lepšímu výsledku. Škoda, její talent je neoddiskutovatelný, ale bez pravidelného tréninku nelze očekávat, že to tam spadne samo. Kačka Skalová s 567 body obsadila 29. místo, Denisa Vadinská ve svém prvním startu na MČR dala 546 bodů a skončila na 51. místě. V kategorii dorostu jsme všichni věřili ve vítězství Filipa. Ale díky nepovedené druhé položce (93!), avšak výborným dalším položkám, si Filip nakonec odnesl alespoň bronzovou medaili za 587 bodů. Sbírku doplnil o stříbrnou medaili v družstvech, kde hájil barvy Středočeského KS A. Lukáš Novotný se opět vrátil k rychlejšímu rytmu střelby, který mu nakonec vynesl 570 bodů a 37. místo. Matěj Zmátlo asi věřil v lepší výsledek než konečných 570 bodů a výsledné 38. místo. Jirka Mejda bohužel potvrdil, že tato střelnice je pro něj tak trochu zakletá a s 544 body obsadil 79. místo.

Mistrovství skončilo, střelci se rozjeli domů. Co napsat závěrem? Filip potvrdil svojí formu a výkonnost. Nebýt jedné slabší chvilky mohl přidat další titul a totálně tak korunovat veleúspěšnou sezónu. Ale je to jen sport, nelze jen vyhrávat a slabší chvilku si vybere každý střelec nebo sportovec. Kateřina Paprocká žehrá na svůj talent a je jen na ní, zda se zapojí do pravidelného tréninku, podmínky k tomu má. Lukáš, Matěj i Kačka Skalová odvedli svoje standardní výkony, které jsou příslibem do další sezóny. Denisa si vybrala začátečnickou daň, Jirku možná pohltila vlastní přemotivovanost. Do konce malorážkové sezóny zbývají našim střelců pravděpodobně tři závody. Přejme jim, ať si je užijí a pomalu se začnou připravovat na zimní vzduchovkovou sezónu.